från Undantagstillståndet

Agamben, sid. 27

1.7 Undantagtillståndets problem uppvisar tydliga analogier med rätten till motstånd. Det har funnits många diskussioner, framför allt i lagstiftande församlingar, om möjligheten att skriva in rätten till motstånd i författningens text. I utkastet till den nuvarande italienska författningen fanns en artikel som löd: ”När den offentliga makten förbryter sig mot de grundläggande friheter och rättigheter som garanterats av författningen är motståndet mot förtryck en rätt och en plikt för medborgaren”. Detta förslag, som tog upp en idé av Giuseppe Dossetti, en av de viktgiaste företrädarna för den katolska sfären, mötte kraftigt motstånd. Under debatten kom den ståndpunkten att vinna överhanden, att det är omöjligt att juridiskt reglera något som till sin natur undandrar sig den positiva rättens område, och artikeln godtogs inte. 

Men i den tyska förbundsrepublikens författning figurerar däremot en artikel (art. 20) som utan förbehåll legaliserar rätten till motstånd, och hävdar att ”mot envar som försöker upphäva denna ordning [den demokratiska författningen], har alla tyskar en rätt till motstånd om andra medel inte är möjliga”.

_________________________________________

 

Art 20 – Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland
(1) Die Bundesrepublik Deutschland ist ein demokratischer und sozialer Bundesstaat.

(2) Alle Staatsgewalt geht vom Volke aus. Sie wird vom Volke in Wahlen und Abstimmungenund durch besondere Organe der Gesetzgebung, der vollziehenden Gewalt und derRechtsprechung ausgeübt.

(3) Die Gesetzgebung ist an die verfassungsmäßige Ordnung, die vollziehende Gewalt unddie Rechtsprechung sind an Gesetz und Recht gebunden.

(4) Gegen jeden, der es unternimmt, diese Ordnung zu beseitigen, haben alle Deutschendas Recht zum Widerstand, wenn andere Abhilfe nicht möglich ist.

 


Annonser

2 Comments

  1. Hej P, om detta är din blog vill jag berömma dig för ditt initiativ och din kreativitet. Bra jobbat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s