ur Vilda tänkandet

Levi-Strauss

Betraktande var för sig är en förortsvilla och ett starkt befäst slott i sina konstituva delar och i sina respektive relationer till omgivningen syntagmatiska uppsättningar: deras element är relaterade till varandra genom att de ligger nära varandra: hölje & innehåll, orsak & verkan, mål & medel osv.

Vad en borgare företog sig och genomförde var att han upprättade paradigmatiska relationer mellan elementen i dessa kedjor: för att beteckna sin bostad kan han välja mellan villa och slott; han kan välja mellan vallgrav och bassäng för att beteckna vattensamlingen; mellan dörrsten och vindbrygga för att beteckna ingången; mellan sallad och livsmedelsreserver för att beteckna sin sallad. Hur har det gått till?

För det första är det klart att hans slott är en modell i liten skala: inte ett verkligt slott utan ett slott som betecknas genom camouflage och arrangemang som funktionen av symboler. Han har inte fått ett verkligt slott genom dessa transformationer, men han har faktiskt förlorat en verklig villa, eftersom hans fantasi binder honom vid en serie av slavtjänster. I stället för att leva som en borgare blir hans tjänarliv en följd av rituella gester vilkas noggranna upprepning tjänar till att såsom enda verklighet befordra de paradigmatiska relationerna mellan två systematiska kedjor vilka båda är overkliga: slottets, som aldrig har funnits, och villans, som har offrats.

Den första sidan av denna verksamhet är alltså att han bygger upp ett system av paradigm med fragment av syntagmatiska kejdor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s