från Vad innebär tänkandet

Heidegger

Filosoferna, det är tänkarna par préférence. De kallas så därför att det yrkesmässiga tänkandet företrädesvis utspelar sig inom filosofin. Ingen kan förneka att det i dag finns ett stort intresse för filosofi. Men finns det idag över huvud taget något som människan inte intresserar sig för, i den bemärkelsen som människan av i dag fattar ordet ”intressera?

Inter-esse betyder: vara bland och mellan sakerna, att stå mitt uppe i en sak och härda ut hos den. Men för intresset av idag är det bara det intressanta som gäller. Det intressanta är sådant som mycket väl redan i nästa ögonblick kan vara likgiltigt och avlöst av någonting annat, något som i grund och botten inte angår oss mer än det föregående. Ofta sägs det nu för tiden att något blir särskilt hedrat genom att folk tycker det är intressant. I själva verket har genom denna bedömning det intressanta blivit nerklassat till någonting likgiltigt och skjutet undan in i det inom kort tråkigas sfär.

Att det förekommer ett visst intresse för filosofi är på intet vis något belägg för någon beredvillighet att tänka. Inte ens det förhållandet att någon person år ut och år in ingående ägnar sig åt de stora tänkarnas avhandlingar och skrifter, utgör något belägg för att han tänker eller ens är benägen att lära sig tänkandet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s