ur Att läsa Kapitalet

Althusser

Utdrag ur Att läsa Kapitalet, Althusser, sid 12-

Allesammans har vi läst och läser naturligtvis Kapitalet. Sedan snart ett århundrade kan vi läsa det dagligen, genomlyst i vår historias dramer och drömar, i dess diskussioner och konflikter, i arbetarrörelsens nederlag och segrar – den arbetarrörelse som är vårt enda hopp och öde. Sedan vi ”kom till världen” läser vi ständigt Kapitalet i alla de människors skrifter och tal vilka har läst det åt oss, bra eller dåligt, döda som levande: Engels, Kautsky, Plechanov, Lenin, Rosa Luxemburg, Trotskij, Stalin, Gramsci, arbetartagarorganisationeras ledare, deras anhängare och motståndare: filosofer, ekonomer, politiker. Vi har läst fragment av detta, ”bitar” som situationen har ”valt” åt oss. Alla har vi rentav mer eller mindre läst första boken, från ”varan” till expropriationen av expropriatörerna”.

En filosofisk läsning av Kapitalet är alltså raka motsatsen till en oskuldsfull läsning. Det är en ”skuldfylld” läsning, som dock inte upplöser fel genom att erkänna det. Tvärtom hävdar den, att dess fel är ett ”bra fel” och försvarar det genom att bevisa dess nödvändighet. Det är alltså en speciell läsning som berättigar sig själv såsom läsning.

Men någon gång måste man ändå läsa Kapitalet efter bokstaven. Läsa själva texten, hela texten, alla fyra böckerna, rad efter rad, tio gånger ta om de första kapitlen och schemata för den enkla reproduktionen och den utvidgade reproduktionen innan man rycker fram över andra bokens torra och öde högslätter till profitens, jordräntans och räntans förlovade land. Ja, man måste läsa Kapitalet inte bara i den franska översättningen (även om det när det gäller första boken är Roys översättning, som Marx inte bara reviderade utan gjorde om), utan läsa åtminstone de grundläggande teoretiska kapitlen och alla de ställen, där Marx’ nyckelbegrepp dyker upp, på tyska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s