från Heidegger

 

Denna vetenskap motsvarar bestämningen av människan som det handlande-sociala väsendet. Ty den är teorin om styrningen av det mänskliga arbetets möjliga planering och organisering.

 

Cybernetiken ombildar språket till ett utbyte av meddelanden

 

Konstarterna/vetenskaperna blir till styrda styrinstrument för information.

 

Här åsyftas möjligheten att den världscivilisation som först nu tar sin början en gång kommer att övervinna den tekniska-vetenskapligt-industriella präglingen som den enda möjliga måttstocken för människans tillvaro i världen.

 

Det som filosofin under sin historia endast försökt ställvis, och då bara otillräckligt, nämligen att forumlera ontologierna för de olika regionerna av det varande ( natur, historia, rätt, konst), detta övertar nu vetenskaperna som sin egen uppgift. Deras intresse riktar sig mot teorin för de i varje enskilt fall nödvändiga strukturbegreppen för de tillordnande objektfälten.

 

Teori betyder nu: att förutsätta kategorier som bara tillerkänns en cybernetisk funktion, men som frånkänns varje ontologisk mening. Det operationella och modelartade hos det föreställande-kalkylerande tänkandet uppnår herravälde.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s